Rabu, 4 September 2013

Kebaikan Susu Kambing....


KEBAIKAN SUSU KAMBING


Susu kambing kaya dengan protien, enzim dan mengandungi faktor anti penuaan, antiarthritis serta antibarah. Ia mengandungi antibodi untuk merawat penyakit gastrik, demam kuning, lelah, penyakit kulit, memulih tenaga batin, sakit jantung peringkat awal, ulser perut serta membantu dalam pembentukan tulang dan gigi serta berbagai lagi penyakit kerana susu kambing merupakan makanan tambahan yang baik untuk kesihatan. Antara kebaikan lain susu kambing ialah:

 • Tidak menyebabkan alahan.
• Membantu sistem imunisasi tubuh.
• Bersifat alkali.
• Meningkatkan daya kepekaan, penumpuan dan ingatan.
• Membantu sistem penghadaman.
• Menguatkan jisim tubuh yang sihat (tulang, otot, sendi, kulit & tisu saraf).
• Tidak mengandungi Protein Kompleks (Alpha-casein & Beta-casein Protein) yang menjadi penyebab utama alahan.
• Kandungan gizi dalam susu kambing lebih tinggi berbanding dalam susu lembu:
• > Protein 2.1 kali ganda
• > Kalsium 2.2 kali ganda
• > Zat Besi 2.0 kali ganda
• > Potasium 2.1 kali ganda
• > Vitamin A 3.8 kali ganda
• > Garam Galian 2.0 kali ganda
• > Selenium paling tinggi berbanding semua jenis susu
• Kandungan Asid Lemak Rantaian Pendek dalam susu kambing lebih tinggi berbanding dalam susu lembu.
• Molekul Lemak dalam susu kambing lebih halus & mudah dihadam berbanding susu lembu.
• Proses pencernaan untuk susu kambing hanya memerlukan 20 minit sahaja berbanding susu lembu yang     memerlukan lebih 2 jam.
• Sama seperti susu ibu pH susu kambing beralkali berbanding susu lembu yang asidik.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan